Káva V60

 

/pinterest/

V poslední době jsem párkrát vyzkoušela filtrovanou kávu V60 a vždycky mi chutnala. Ráda bych si ji pořídila i domů. Já, milovník short caffee!  Baví mě na ní, že je slabá, takže se dá popíjet průběžně skoro jako voda. Ale neorientuju se v tom a pouhé zabřednutí do této problematiky na netu mě stálo strašně času a žádný resumé.

Chci proto poprosit vás, co jste uživateli V60, jestli byste mi poradili, co si pořídit + jakou kávu, když nechci nakyslé tóny. A taky nechci kafe mlít, ani vážit, ani měřit teplotu vody. Jestli vůbec teda jde všechny tyhle moje požadavky splnit.

Děkuju vám velmi!

12 komentářů

  1. Dobrý večer Lucie, V60 sice nevlastním, ale snad nevadí pár mých zkušenostní s kávou. Z větší části jste si už sama odpověděla 🙂 V60 je vlastně takový manuální překapávač. Bez mletí, vážení a měření teploty to s ním nepůjde. Já po dlouhém zvažování všech pro a proti nakonec zvolila kávovar poloautomat. Sebelepší granulovaná je pořád výluh, takže druhák. Kapslové jsem zkusila dva. To už bylo lepší, ale stále omezené. Takže bazar a starší tip. Umí ze zrnkové i mleté a napění mléko. Lehce nastavím množství vody a sílu kávy. Jsme spokojeni, káva je za pár minut a pochutnáme si. Někdo zrnkovou a jiný třeba ochucenou mletou. Jak má kdo chuť. Kupuji v coffeeshopu. Prodají i malé množství na ochutnání. Přeji hezké dny a snadný výběr. Jo a děkuju za Vaše psaní. Moc ráda Vás čtu 🙂 Simona

  2. Jsem barbar a nic nevážím. Kávu si kupuju v pražírně (melu ji tedy doma, ale to proto, že si ji dělám i v džezvě a návštěvy chtějí turka), kde jsem si koupila i konvičku na vaření vody a odměrku na kávu. Takže jen postavím vodu (když se chci cítit jako velká hvězda přidám zrnka kardamonu), proliju filtr horkou vodou, nasypu odměrku kávy a zaleju. Stíhám to i ráno, než odejdu do práce.

  3. Já jsem až s Drip&Drink pronikla do tajů překapávané kávy. Nic nevážím. Kávu si umelu buď na ručním mlýnku ( pro mě je to relax) nebo si rovnou koupím kávu a nechám si jí namlýt na hrubší zrno. Kávu kupuju od Ftaherś coffee. Nejsem znalec, ale všichni jí chválí a mně chutná. Kávou se prolívám celý den. Espressa by mě zabila.

  4. A já se zeptám jako nejbarbarštější že všech barbarů, co si dá do pulitraku lžíci instantního kafe, zalije do půlky téměř vroucí vodou, dolije studenou a mlékem.
    Klasický elektrický překapávač dělá horší kafe?

  5. Espressa díky krátké extraci mají ze všech druhů přípravy kávy nejmenší obsah kofeinu. Filtrovaná nejvíc.

    1. To určitě nemají, všechny filtrované kávy (V60, french press, konvička…) jsou množstvím kofeinu zhruba na polovině oproti espressu. Takže naopak, filtr je vhodný, pokud jste málo odolní proti větší dávce kofeinu v jednom šálku (kardiaci apod.). Rychlé nakopnutí můžete čekat od espressa, ne od filtrované kávy, tam jde opravdu spíš o možnost průběžného popíjení nebo častější konzumace (srovnatelné s čajem).
      Jana

    2. A ještě tady https://mamacoffee.cz/cs/kofein/
      Takže pravdu mají Marie i Jana. Pomalým upíjením filtrované kávy během dne si udržujete kofeinovou hladinku 🙂 a ve výsledku ze stejné dávky kávových zrn vypijete více kofeinu, jen si to rozložíte do delšího časového úseku.

  6. Milé dámy, děkuju všem, to už nějak pořeším 🙂 Stará tlustá – Překapávaný kafe mi nikdy nechutnalo, tohle filtrovaný jo. Nevím proč. Instantní jsem taky pila, ale je v tom asi děsnej sajrajt, protože mě bolel žaludek, pak už po každým. Jinak bych ho určitě pila doteď, takže jinak v pohodě, nejsem žádný hogo fogo 🙂

  7. Jaký je rozdíl mezi filtrovanou a překapávanou kávou? Ta překapávaná přece taky teče přes filtr, a ta filtrovaná také přes ten filtr kape (jen gravitací). Jsem z té Vaší diskuze docela zmatená, ale jestli Vám překapávaná nikdy nechutnala a filtrovaná jo, tak asi nějaký rozdíl bude. Díky.

  8. Pořídit si Arabicu,bez Robusty,nakyslejší je Robusta,ale,ale to se často neví,nakyslost působí nedostatečná péče o stroje,kávovary,olej,který obsahuje zrno,bez častého čistění kávovaru působí kyselost,stroj v kavárně se musí !!! čistit denně a o domácnostech platí totéž.I ta bolest žaludku je o kyselosti,či žluklosti kávy.Pytlík musí být uzavřen a doba spotřeby je krátká,proto je do domácnosti ideální filr,čili benchpress.Já taky piju instantní,navíc s mlékem a přeorinetuju se na čekankové a ajurvédské.A vymalováno.Stejně kafe piju,jen proto,abych otevřela po ránu víka. 🙂